Снимка: istock
fallback

С подготовката за Великден трябва да сме сигурни, че яйцата, които използваме за боядисване за празника са напълно годни за консумация. Това важи и през останалото време, в което консумираме яйца. Те са продукт, който е с дълга трайност, но може да се окажат развалени въпреки спазването на препоръките за съхранение. Ето защо е добре да сме нащрек и да знаем как лесно да разпознаваме развалените яйца, преди да сме ги сложили в устата си.

В повечето случаи яйцата са годни за консумация дори след изтичане на срока на годност. За да сте сигурни в това обаче, вижте някои лесни трикове за разпознаване на разваленото яйце.

Поставяне в чаша с вода

Един от най-лесните начини да проверите дали яйцето, в което се съмнявате, е развалено, е да го поставите в чаша с вода. Ако то изплува на повърхността, значи е развалено. Пресните и годни за консумация яйца потъват на дъното на чашата.

Водата трябва да е студена. Развалените яйца имат по-ниска плътност, което ги кара да изплуват на повърхността и да плават във водата. Черупката на яйцата е полупропусклива. Когато яйцето е развалено, в него по-лесно навлиза въздух, което го прави лесно плаващо.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 години

Стига бе, по тая логика всички яйца от магазина трябва да са развалени!

9

Анонимен

преди 2 години

Най лесно се разпознава дали е развалено като му прочетеш печата.

8

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 6Това е за отровни гъби.

fallback