Снимка: Pixabey
fallback

Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба в почвата, предупреждава германският вестник "Ди Велт". Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се разпространява активно в Азия и Австралия през ХХI век, като е идентифицирано за първи път през 2019 г. в Южна Америка – основния производител на банани.

Според експерта по плодовете в маркетинговата компания AMI Урсула Шокемеле в Колумбия и Хондурас вече са затворени първите плантации. Тя заяви, че заболяването не е податливо на химическа обработка, поради което заразените почви няма да могат да бъда експлоатирани в продължение на поне 30-40 години. Подчертава се, че TR4 поразява основно сорта Cavendish, чийто износ покрива 95% от световната търговия с банани, съобщава Нова тв.

Специалистите предупреждават, че даже малка част заразена почва по подметките на фермер може да разпространи инфекцията. Болестта се разпространява бързо и поради прехвърлянето на едни и същи гени между растенията. Мъжките цветове на банановата палма са стерилни, а женските дават плодове без опрашване. Cavendish се размножава безполово чрез издънките, уточняват експертите.

Според учените в природата не съществува толкова застрашен сорт банани като Cavendish.

В много държави в Азия, Африка и Америка тези плодове са толкова важни продукти в храненето, както са картофите и оризът. Ако се вземе предвид, че населението на Земята наброява повече от 7 млрд. души, нарастващата нужда от храна сред увеличаващото се население на развиващите се страни е основната причина за увеличаването на производството на банани, твърдят от ФАО.

По такъв начин човечеството рискува да се лиши от не просто вкусния, но и необходим хранителен продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

от Плевен

преди 3 години

Ние старите женички от Плевен, работещи в областта на земеделието (сградата на ОАПС), ние си купуваме банани и краставици селски (в петък от селските баби), оти има остра нужда от онождане.При насвсички мъже или някакво подобие на мъже, са джендари, речено на нормален език, направо латентни гейове.Те въобще не се интересуват жени, тръпка нямат, срамуват да говорят за секс с жени или да правят такъв,пък и никога за своите 40 и косур години не са правили.Ама накъде без банани и краставици ?

45

Анонимен

преди 3 години

До 50г пак до КромДа, така е. Лещата и бобът също, както и други варива - от Русия. Оказва се, че в България вече няма производство, а запасите на Русия са стари, защото последните години не са добри, новите реколти са на по-високи цени, май наистина сме пред катастрофа, само дето още не сме го проумели.

44

Анонимен

преди 3 години

Настана време капитализмът да ни отнеме бананите. Само с бананите да се разминем, добре ще е!

fallback