Снимка: istock

Кафето е напитката, с която се будим. Тя ни дава енергия, помага ни да отворим очи, а вкусът и ароматът му не могат да се сравнят с нищо рано сутрин, най-вече за любителите на кафето. Влюбените в черната кофеинова напитка хора са склонни да изпиват по няколко чаши кафе на ден. Този естествен стимулант в кафето – кофеинът, има не само свойството да ви ободрява и да ви кара да се усмихвате, но и може да ви накара да се пристрастите.

Кофеинът може да подобри настроението ви, да повиши бдителността и концентрацията ви, да ускори метаболизма ви. Това се дължи на неговите стимулиращи мозъка и рецепторите в него свойства.

Кофеинът блокира определени рецептори в мозъка, които му дават команда, че той и тялото са уморени. Това дава лъжливо усещане за бодрост, тъй като блокираните рецептори на свой ред изпращат сигнали, които провокират освобождаването на допамин.

Редовната изобилна консумация на кофеин променя биохимичните процеси в мозъка, което води до пристрастяване, пише healthdigest.com. Тъй като кофеинът блокира аденозиновите рецептори в мозъка, той се опитва да произведе повече от тях, за да замести блокираните. Този механизъм е възможно да намали стимулиращите ефекти на кофеин, заради което да имате нужда от още и още чаши кафе, за да се чувствате бодри.

Как да разберете, че сте пристрастени към кофеин?

Един от най-явните признаци, че вече сте се пристрастили към кафето е не толкова желанието за още чаши кафе през деня, а появата на главоболие сутрин, ако сте пропуснали да изпиете кафето си.

Главоболието е един от признаците, че сте пристрастени към кофеина. Ако пропуснете да изпиете достатъчно чаши кафе, особено първата сутрин, а след това ви заболи глава, това би могло да се счете за признак на пристрастяване.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase