Снимка: istock

Едни от най-полезните мазнини са полиненаситените мастни киселини. Най-популярните и известни сред тях са омега-3 и омега-6 мастните киселини, за които всички са чували, но надали са наясно със съществената разлика между тях.

И двата вида мастни киселини са много важни и съществени за здравето и редица функции в организма. Те не могат да се синтезират в тялото, което ги прави есенциални.

Каква е обаче разликата между омега-3 и омега-6 мастните киселини?

Омега-3 и омега-6 мастните киселини се набавят чрез храната. При омега-3 мастните киселини набавянето обаче изисква по-специално внимание.

Омега-3 са полиненаситени мастни киселини, които са изключително важни за здравето. Те намаляват риска от някои видове рак, подобряват сърдечносъдовата функция, намаляват холестерола, повлияват положително симптомите на тревожност и депресия, намаляват общото възпаление в тъканите на тялото.

Организмът ни не може да ги синтезира, затова се приемат чрез храната. Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, на които трябва да наблягате в диетата си, са мазните риби, лененото семе, авокадото, ядките, семената, морските дарове. Тези храни често отсъстват от стандартното хранене, затова трябва да се включват целенасочено.

При омега-6 мастните киселини не е така. Те присъстват в повечето стандартни храни, които употребяваме в ежедневното си хранене. Затова и в повечето случаи не се замисляме за тях, а се фокусираме повече върху омега-3.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase