Снимка: IStock

През зимата грижата за кожата е на първи план. Сега, с настъпването на пролетта, идва ред на качественото ексфолиране. Но все пак хидратирането не бива да се подценява, особено след падането на температурите и новия сняг. Но както всички знаем, докато се грижим за лицето и сухотата по тялото, като че ли оставяме на заден план скалпа. А той също изисква внимание, за да бъде здрав, от което зависи и състоянието на косата.

Ако преброим продуктите, които използваме за косата, вземем предвид замърсяването и влиянието на метеорологичните условия, не бива да се учудваме защо скалпът е проблемен. Понякога парфюмът или една по-тежка съставка на шампоана може да причини дразнене, да не говорим за зачервяване и други. Тогава трябва да промените рутината си.

„Скалпът, по-специално космените фоликули, са „производствената фабрика“ за вашата коса. Поради това е най-добре да го поддържате здрав“, смята д-р Ирис Рубин, сертифициран дерматолог. Той съветва да обърнем внимание на здравословното му състояние, преди да изберем нов продукт за коса.

Лющенето например може да е вследствие на сухотата през зимата, но когато е по-обилно, е добре да посетите специалист, който да установи какво се случва. От друга страна зачервяването понякога е причинено от некачествена или неподходяща козметика, но и „говори“ за хроничен проблем, който трябва да се лекува.

Ще разгледаме по-подробно четири основни признака, че скалпът ви се нуждае от по-специална грижа:

#1: Люспеща се кожа

„Люспестият скалп често се дължи на себореен дерматит, който се причинява от гъба, наречена маласезия“, казва д-р Рубин пред TZR. Според него понякога се получава и контактен дерматит, най-вече заради някои съставки в шампоаните. Ето защо шампоаните против пърхот, съдържащи кетоконазол, селен сулфид, салицилова киселина или цинков пиритион, са препоръчителни за себореен дерматит.

При скалп, който се лющи, трябва да се ползват изцяло безсулфатни шампоани, посочва специалистът. Те не премахват изцяло естествените масла, същевременно намаляват балансирано количеството му, за да не се запушват порите.

#2: Сърбеж

„Сърбежът на скалпа може да е прост начин, по който той да покаже, че някой продукт го дразни“, обяснява трихологът Бриджит Хил. Тя посочва, че освен заради обикновено състояние на скалпа, например дехидратацията, която е типична за този сезон, може да става дума и за по-сериозно като псориазис, екзема или дерматит, което изисква преглед при специалист и ползването на медицинска козметика.

Хил е на мнение, че ползването на повече от един продукт за коса също може да причини сърбеж, но това не означава непременно, че скалпът има нужда от лечение. Просто се налага наблюдаване, за да се открие по-лесно дразнителят.

„Продуктите за коса се слепват по скалпа и шампоанът за дълбоко овлажняване лесно може да ги отстрани“, обяснява тя. Но това не важи за по-сериозните състояния, които протичат не само със сърбеж, но и лющене. Тук идва ред на трихолога, който да прецени до колко е притеснителен проблема и как може да се лекува.

Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg

Не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“, за да научите още съвети за здравословното хранене тази пролет. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо във Facebook.

Коментари Напиши коментар

4

anonimen

преди 1 месец

viros ee

3

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен
Ами... Не знам. Дали тялото ти не ти напомня, че е време за баня?
В случай като твоя, лечението с шампоан е много ефективно. Пробвай!

2

Анонимен

преди 1 месец

Пре мен ги има всичките показатели за проблем. Първо започва лющенето, към него се прибавя сърбежа, около четвъртия.ден започвам да ръся бели парцали. Като си измия касата и се оправям. Какъв може. да е проблема ?