Снимка: IStock
fallback

Ако напишете в Гугъл „рициново масло за растеж на косата“, ще ви излязат редица статии със съвети за това как сами да си направите различни продукти с тази съставка. Те ще похвалят ефективността на маслото при косопад и изтъняване на косъма.

Най-вероятно ви изглежда странно, че отговорът на проблемите ви с косата се крие в една малка бутилчица с рициново масло, която може да намерите в най-близкия магазин за здравословни продукти. Именно затова трябва да разберем дали съставката наистина е ключът към красивата коса, или всичко това е просто слух, който се разпространява от уста на уста.

Ето защо от InStyle се обръщат към сертифицирани дерматолози, които отговарят на въпроса дали рициновото масло е полезно за растежа на косата. В добавка към това се разкрива дали то е безопасно за кожата и за скалпа.

Помага ли рициновото масло за растежа на косата?

Краткият отговор? Сложно е.

„Рициновото масло е дълговерижна мастна киселина. Мастните киселини осигуряват основни протеини и хранителни вещества на космените фоликули и предотвратяват възпалението им“, казва дерматологът Бриджит Хил пред InStyle. Тя допълва, че рициновото масло може косвено да помогне за култивирането на необходимата среда за подхранване и поддържане на здрави космени фоликули и влакна. Този ефект обаче се получава, ако правилно използвате продукта.

Дерматологът д-р Диана Дейвис обяснява как рициновото масло може да увеличи притока на кръв към космените фоликули. Според нея, компонентът на мастните киселини в рициновото масло, който е рицинолова киселина, може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове. „Когато това се случи на скалпа, разширяването на кръвоносните съдове ще увеличи притока на кръв към космените фоликули“, допълва експертът. Д-р Дейвис обяснява, че рициновото масло може да направи косата да изглежда по-лъскава и бляскава, когато покрива космения фоликул.

Бриджит Хил казва, че хранителните вещества в рициновото масло също помагат за защитата на космения фоликул от външните фактори, които могат да унищожат здравето им. Въпреки това, д-р Дейвис подчертава, че няма научни изследвания, които да доказват пряка връзка между рициновото масло и растежа на косата.

Вижте още за рициновота масло и дали помага за растежа на косата в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback