Снимка: Istock

Брюкселското зеле е особен зеленчук, който едни харесват много, други не понасят. Той обаче има невероятни ползи за организма. Принадлежи към семейството на Кръстоцветните, към които спадат спанака, зелето, броколи, карфиолът, бок чой и много други.

Въпреки малките си размери брюкселското зеле е почти точно, но умалено копие на стандартното зеле. Този миниатюрен зеленчук може да се приготвя по много разнообразни начини – печен, варен, на пара, в супи и салати, сотиран. Може да се консумира както в комбинация с други продукти и като част от ястия, така и самостоятелно.

Една от най-разпространените и обичани рецепти за брюкселско зеле включва бекон и масло. А ако си го приготвите само с малко зехтин, черен пипер и морска сол, няма да сгрешите.

Кои са ползите за здравето от брюкселското зеле и защо да го похапвате по-често?

Брюкселското зеле е много богато на витамини и антиоксиданти. Консумацията му насърчава бързото зарастване на рани. Антиоксидантите имат противовъзпалителен ефект, който намалява риска от хронични възпалителни, дегенеративни заболявания, рак, преждевременно стареене на организма.

Брюкселското зеле е добър източник на витамин С и К, които подпомагат кръвообращението, изграждането на костите, сухожилията, регулират съсирването на кръвта, допринасят за растежа на тъканите, предпазват от остеопороза. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase