Снимка: istock

Продукти:

За кекса:
340 г масло, размекнато
340 г пудра захар
6 яйца
1 супена лъжица ванилия
140 мл прясно мляко
225 г брашно
85 г какао
2 чаени лъжици бакпулвер
1 щипка сол
За глазурата:
200 г черен шоколад
200 г течна сметана
85 г млечен шоколад, настърган
 
Приготвяне:
За кекса:
 
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете две кръгли форми за торта с мазнина. Поръсете леко с брашно. В купа смесете маслото със захарта, докато се получи пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно. Разбийте. Добавете ванилията и млякото. Разбийте. В отделна купа пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта. Смесете сухите съставки с мокрите. Разбийте добре с миксера до получаване на хомогенна смес. Разпределете я в двете форми. Печете за около 35 минути или до суха клечка. Оставете кекса да изстине напълно върху решетка.
 
За глазурата:
 
В тенджера на слаб огън смесете 200 г черен шоколад със сметаната. Разбърквайте постоянно, докато се разтопи напълно. Свалете от котлона и продължете да разбърквате, докато стане още по-гладка и пухкава смес. Оставете да изстине за 2 часа, докато глазурата се стегне дотолкова, че да може да се маже. Поставете единия блат кекс върху плато за сервиране. Намажете 1/3 от глазурата върху него. Отгоре поставете другия блат. Намажете с остатъка от глазурата. Поръсете с настъргания млечен шоколад.
Още рецепти вижте в Az-jenata.bg тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase