Снимка: Istock

Свързваме ароматния и пикантен лук с овкусяване на нашите супи, ястия, салати. Той е много повече от подправка. Лукът съдържа предимно вода, което допринася за добра хидратация. Консумацията му ни осигурява калий, магнезий, калций, витамини от групата В.

Знаете ли, че приготвен под формата на напитка, също може да помогне да бъдем по-здрави и красиви? Още един интересен начин за неговата консумация. Вижте как.

Подобрява метаболизма и храносмилането

Лукът не съдържа мазнини, но пък е богат на антиоксидантни флавоноиди, за които е известно, че подобряват метаболизма и следователно помагат за отслабването. Специалистите по хранене предполагат, че консумацията на лучена напитка на гладно, спомага за по-бързото топене на излишните калории.

В блендер смелете ½ глава лук с 1 чаша вода и 1 с. л. мед. Получената напитка се приема преди първата закуска за деня.

Засилва имунитета

Лукът е естествен антибиотик, който спомага за бързото ни възстановяване по време на настинки и грип, облекчава хремата и кашлицата, засилва защитните сили на организма. Той съдържа витамин С и цинк, както и фитохимикали, които помагат на тялото ни да повиши своя имунитет.

За да си направите засилваща имунитета напитка, нарежете половин или една глава лук на ситно, сложете я в купичка и залейте с чаша вода. Оставете да престои за цяла нощ, след което на сутринта прецедете и изпийте.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase