Снимка: Istock

Обичате ли смути? За някои това е просто мода, докато други са се специализирали в неговото приготвяне, добавяйки различни полезни храни и знаейки как да ги комбинират, успяват да си осигурят полезни хранителни вещества, енергия, ситост, без да трупат излишни килограми. Да си приготвяш смути е забавно, защото комбинираш храни, които са полезни за храносмилането, такива, които помагат на тялото да се възстанови след спорт, които правят кожата по-красива.

Зеленчуците са важна част от смути рецептите. Някои от тях, като спанака, са подходящи и за комбинация с плодове. Кои други зелени зеленчуци може да направят вашата напитка по-полезна, вижте в следващите редове.

Швейцарско зеле

Чудесно е на фурна с други печени зеленчуци. Красивият зеленчук е и много полезен за здравето, благодарение на желязото, калция, фибрите и витамини А, В6, С, Е и К. Още една причина да пробвате да си направите смути с него е, че според проучване на германски учени, това зеле съдържа и глутамин – аминокиселина, която повишава активността на имунната система.

Рукола

Обикновено хапваме рукола на свежа салата, но тя е чудесна добавка и за здравословното ни смути. Руколата е богата на желязо, калций, фибри, протеини и витамини А, С, Е и К, както и фитохимикали като бета-каротин. Чудесен заместител е на спанак, ако нямате в хладилника, когато искате да си направите зелено смути.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase