Общ преглед
Вкусно, ароматно и питателно, Пити се приготвя само в "чанаг" или "кюп" (тюркски - глинен съд). По тази причина ястието понякога се нарича Чанаг. Рецептата на пити отдавна е прекосила тюркските граници. Негови варианти сега могат да се видят на Балканите, Украйна, Молдова, Грузия и страните от Средиземно море, където се наричат чанах или чанахи и други различни имена.

В Азербайджан обаче това ястие е известно като пити.

Етимологията на името на това ядене идва от тюркската дума "битди", което означава края на храненето. Ястието е толкова обилно, че след хранене обичайно се казва "Битди" което означава, че няма място за допълнителна храна.

Необходими продукти:

Агнешко или говеждо (гърди или рамо) - 600 г
Лук - 70 г
Нахут - 100 г
Кестени - 150 г
Албухара (сушена слива) - 100 г
Шафран - 20 мл
Сол, пипер, смрадлика - на вкус

Начин на приготвяне

За да се приготви пити, агнешкото месо (или телешко месо) трябва да се нареже на парчета със среден размер и да се постави в чанага. Добавете фино нарязан лук заедно с предварително накиснатия нахут. След това налейте 4 чаши вода. Към сместа не трябва да прибавяте сол или пипер, бульонът трябва да е прозрачен.

Загрейте питито първо на висока температура няколко пъти и отстранете образуващата се пяна. След като намалите топлината, покрийте съда плътно и оставете ястието да се готви за 3 до 4 часа. Половин час преди да е готово, добавете обелени кестени, изсушена слива и инфузия от шафран (за 1 грам шафран използвайте 3 супени лъжици вряща вода).

Пити обикновено се яде от "кяса" (дълбока купа). Всъщност това са две ястия, направени в едно. Първото ястие се получава, като на дъното на "кяса" поръсите сол, пипер и смрадлика на вкус. Добавяте натрошен хляб и след това изсипвате бульона. И имате приготвена обилна супа. За второто, съдържанието, което остава в съда, се поставя в дълбока чиния и се овкусява със сол, пипер и смрадлика, и там имате второ ястие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар