Снимка: Istock

Отворената връзка все още е табу за много хора. Човешкото его и чувство за притежание не могат да позволят мисълта за това половинката ви да се среща и с други. Ревността е една от най-типичните човешки емоции. Тя се проявява в различни форми както във връзките, така и извън тях в отношенията с другите.

И все пак има хора, които практикуват отворени връзки и са щастливи в тях. Изследване, публикувано в Perspectives on Psychological Science и цитирано от сайта yourtango.com установява, че отворените връзки имат своите ползи за психиката и за отношенията между партньорите.

Проучването достига до заключението, че когато връзката е отворена и се противопоставя на традиционния моногамен стил на отношения, няма разлика в удовлетворението и усещането за щастие, ангажираността или страстта в любовта. Това откритие противоречи на това, в което толкова много хора вярват, а именно, че любов може да има само между двама души.

Кои са ползите от отворените връзки, според учените?

Липса на ревност

Ревността в малки дози е полезно чувство. То показва, че не сме безразлични към половинката си. Ако не изпитваме и капчица ревност, тогава вероятно не изпитваме и любов и привързаност към този човек. Прекомерната ревност обаче е разрушителна. Тя може да съсипе и най-любящите и хармонични отношения.

Проучването показва, че при отворените връзки партньорите не страдат от ревност. В отношенията си те са балансирани, не са стресирани, не изпитват постоянна нужда да проверяват съобщенията в телефона на другия и да се уверяват в неговата вярност.

Високи нива на доверие

При отворените връзки съществува високо ниво на доверие. При този тип взаимоотношения партньорите не се вкопчват в идеята тялото на другия да е само тяхно, защото смятат, че душата и емоционалната отдаденост са на много по-важно ниво. Това изгражда високо доверие помежду им, защото знаят, че любовта им не се изразява само във физическа вярност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase