Снимка: IStock

Ако се опитвате да отслабнете, може да изпитвате честно срещани предизвикателства като бавна прогресия или плато. Но това не трябва да ни отказва, защото упоритостта ще се отплати в дългосрочен план.

Най-добрият начин да останете мотивирани по време на отслабването варира в зависимост от причините, поради които искате да изгубите тегло. Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар преди да започнете какъвто и да е план за отслабване, за да определите дали той е подходящ за вас и вашите здравни нужди.

Ето 7 начина да останете мотивирани по време на отслабването

1. Методът SMART

Поставянето на цели е от решаващо значение за отслабването. Изследванията показват, че малките успехи, към които се стремим водят до по-голяма дългосрочна загуба на тегло. Използването на т.нар. SMART метод може да ви помогне да си поставите постижими цели и да ви позволи да проследявате напредъка си. Името е съчетание от първите букви на английските думи Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time-bound.

А ето какво значат те на чист български:
- Специфика. Избягвайте поставянето на цели, които са твърде неясни. Например опитайте да си обещаете, че ще увеличавате физическата си активност с 20 минути всеки ден вмест ода си казвате, че трябва да тренирате повече. Обещанието действа по-добре на мозъка и от думик като "трябва" и "задължение", тъй като те се възприемат като заповед. А всички знаем, че не харесваме командването, независимо дали идва от самите нас, или не.

- Измеримо. Поставете си цели, които може лесно да проследявате, като например боря минути, в които тренирате или колко стъпки правите на ден.

- Постижимо. Фокусирайте се върху поставянето на постижими цели и надграждането им. Например, ако искате да тренирате до един час на ден, но в момента не може да го направите, започне с по-реалистична цел като 20 минути дневно. След това постепенно увеличавайте продължителността на тренировките си, докато изграждате издръжливост.

- Значимо. Уверете се, че всяка цел е пряко свързана с общото ви желание за отслабване. Например, увеличаването на упражненията е от значение за загубата на тегло, но здравословното хранене също е важно. Не се опитвайте да повтаряте диети, които се видяли по интернет, защото те може да не са точно за вас и това да е причината да не виждате резултати.

- Време. Дайте си краен срок за всяка цел. ТОва ще ви държи отговорни и помага за измерване на напредъка. Например, бихте могли да планирате преоценяване на физическата си активност на всеки два месеца. По този начин ще видите дали сте направили прогрес и дали се налага промяна в тренировките за следващия етап.

2. Намерете си партньор

Отслабването е по-лесно, когато имате подкрепа от друг човек, особено ако може да намерите такъв с подобни цели на вашите. Обединяването с приятел или член на семейството, който също иска да влезе във форма, може да ви помогне да останете мотивирани, когато искате да се откажете. 

Вижте още начини да се провокирате да отслабнете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase