Снимка: IStock

Думата „şiş“ на азербайджански се превежда също като шиш. Думата „şişlik“ (шишлик) идва от прилагателното и се образува с присвоеното „лик“ в края. Благодарение на това думата шишлик означава месо, предназначено за нанизване на метални шишчета, което да се готви на горящи въглища, без пламък. По-често срещаното и известно име на това ястие е кебап. В Азербайджан това вкусно ястие се сервира, за да задоволи бързо гладните гости.

Традиционно приготвянето на кебап винаги е било считано за мъжко занимание. Това е символ на гостоприемството на човека. Той трябва за кратко време (някои майстори на кебап успяват да го направят само за час), да заколи овца (агне), да направи бастърма, да запали огън, да се грижи за въглените, за да се увери, че няма пламък, да наниже десетки шишчета за месо, да го опече, гарнира и сервира по представителен начин.

Кебапът се приготвя от различни продукти, включително агнешко, телешко, козе месо, домашни птици, риба и зеленчуци.

Голямо разнообразие от сосове, подправки и печива се сервират заедно с яденето, разказват от посолството на Азербайджан в България. Месото се пече на мангал (тюркска скара). Най-важният елемент на термина е "гaл", което е производно от глагола „qalamaq“ (галамаг) (да се запали и подържа огън, събирайки светещите жарави в купчина).

Опитните майстори, наречени „кебапчи“, използват много древни кулинарни тайни. Първо, месото трябва да е изключително прясно и второ несолените и тлъсти разфасовки от различните части на агнето трябва да се приготвят отделно. Трето, топлината от въглищата не трябва да бъде твърде силна; в противен случай месото ще е овъглено отвън, а отвътре ще е твърде сурово. Обикновено месото от кебап е най-вкусно, когато е направено от женско животно.

И най-важното от всичко: шишлика трябва да се приготвя, когато човек е в най-добро настроение!

Съставки:

Агнешко - 1,3 кг.
Овча мазнина - 100 гр.
Лук - 250 гр.
Скалиони - 150 гр.
Смрадлика - 20 гр.
Сол и черен пипер - на вкус

Приготовление:

Името на това ястие идва от думата „lülə“ (люля), която означава бъчва или усукан предмет с надлъжен отвор в средата. В древни времена хартията, увита в ролка, или свитък, също се е наричала „люля“.

Първо сложете каймата от агнешко месо, след това от тлъстта и поставете смлян два пъти лук. След това добавете сол и черен пипер и поставете на хладно място за 30 минути.

Намокрете ръцете си в подсолена вода и оформете месото върху шишче във формата на колбас. Сложете мангала или грила и гответе за 10-15 минути, като постоянно въртите шиша.

Тази форма на кебапа се сервира с лаваш (тънък лаваш), чурек (хляб) и с пресни билки и лук. Поръсва се и със сумак.

Люля кебап може да се направи и от говеждо, пуешко и риба (семейство есетрови), но към сместа трябва да се добавят 300 гр. овча мазнина на всеки 1,5 кг месо.

Методът на приготвяне е един и същ.

 

Коментари Напиши коментар

19

masha

преди 3 месеца

Много се извинявам,но информацията ви е абсолютно грешна,не съществува азербайджански люля кебап,и люля кебап изобщо не произлиза от там. Преди да напишете и публикувате статия,моля поемете отговорността си като журналист,да проучите наистина темата над която пишете,препоръчано от книги ,а не от други интернет пространства ,където 70% от информацията е грешна,както и тази статия. Възмутително. Дано има повече адекватни хора,които не вярват на всяка написана глупост в интернет пространството.

18

До 18

преди 3 месеца

Че кой казва, че азерите ще стават част от Турция. Нищо подобно не казвам. Хората си живеят в две държави и нямат проблеми помежду си. Никоя страна не оспорва правото на самостоятелност на другата. В контраст с нашия балкански манталитет. Впрочем едно нещо научих за тази част на света. Разбиранията им за държава са коренно различни от нашите. Един и същи народ може да е в пределите на няколко страни и това да не им е проблем. Азербейджан е пример в това отношение. Азерите са пръснати в 3 държави

17

До 17:

преди 3 месеца

Никакъв един народ не са.
Първо, няма такова понятие като турски народ.
Второ, азерите едва ли искат да влезнат в пределите на Турция. Колкото до конфликта - за съжаление, истината за мен е, че азерите имат право. Това мнение не е типичното за форума тук, но това е информацията, която събрах и съм безпристрастен.
И последно, дори да предположим, че азерите имат една кръв с хора живеещи в Турция, за какъв чeп им е да стават част от Турция?