Снимка: Istock

Слънчогледовите семена са изключително полезни. Въпреки че рафинираното олио не е особено полезно и е сочено като една от най-нездравословните растителни мазнини за консумация, семената на слънчогледа имат невероятни свойства, заради които си заслужава да присъстват в менюто ни по-често в сурова и печена форма.

Слънчогледовите семена могат да бъдат част от салати, печени ястия, печива, сладкиши, смутита, сосове.

Какво съдържат?

Слънчогледовите семена съдържат важните витамини Е и С, както и минералите магнезий, цинк, калций, желязо. Важно е да се отбележи, че слънчогледовото семе е калорично и с него не трябва да се прекалява. Не е препоръчително да се консумира с цели шепи, а по няколко семена на ден.

В около 30 грама слънчогледови семена се съдържат:

  • 165 калории;
  • 14 г мазнини;
  • 6,8 г въглехидрати;
  • 3,2 г диетични фибри;
  • 0,77 г захари
  • 0,86 г натрий;
  • 19,8 мг калций;
  • 1,1 г желязо;
  • 5,5 г протеин.

Ползи за здравето от слънчогледовото семе

Могат да намалят риска от рак

Слънчогледовите семена съдържат полифеноли, антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект и се борят със свободните радикали. Витамин Е в тях има подобно действие, тъй като и той е мощен антиоксидант. Това предпазва от сърдечносъдови заболявания и злокачествени изменения в клетките.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase