Снимка: БГНЕС

Писмо, написано от Джон Харпър, загинал на злополучния "Титаник", ще бъде продадено на търг във Великобритания, съобщава Fox News.

Джон бил пастор на баптистката църква Уолуъерт Роуд в Лондон и пътувал ана потъналия кораб заедно със своята сестра и шестгодишната си дъщеричка. Той пътува към САЩ, за да проповядва в църквата "Мууди" в Чикаго, но загива при удара на "Титаник" с айсберг през нощта на 15 април 1912 г.

Според човека, организирал търга - Андрю Олдридж, членовете на семейството на Джон се качват навреме на спасителната лодка и оцеляват. Самият пастор обаче остава на борда на корабокруширалия кораб и дава своята спасителна жилетка на друг пътник.

Оцелелият след този животоспасяващ жест на Харпър мъж, разказва за това четири години след катастрофата на среща на спасилите се. "Според източника Харпър е чел Евангелието до самия си край, първо на борда на потъващия кораб, а след това и в ледената вода", каза Олдридж.

39-годишният пастор написва своето писмо на фирмената бланка на "Титаник". То е с дата от 11 април 1912 г. и е изпратено от Куинстаун, Ирландия, където лайнерът спира, след като отплава от началното пристанище Саутхамптън. В текста Харпър благодари на "Скъпия брат Юнг" за помощта, която му оказал при организирането на неговото пътуване до САЩ.

"Пиша ви тези редове, преди да пристигна в Куинстаун, за да Ви уверя, че не съм Ви забравил и особено Вашата доброта, докато бяхме на север", обръща се пасторът към своя адресант. Харпър му съобщава, че е имал добър сезон на благословия през последните няколко дни в Уолуърт. Той също така му обещава, че Господ ще възнагради Йънг за всичко. "С най-добрата любов, от любящ Ви пастор", завършва своето писмо Харпър.

Търгът ще се проведе на 14 ноември. По предварителни оценки цената на писмото се оценява от $38 850 до $64 750.

Друго писмо от Титаник е продадено през 2017 г. за $166 000. На 13 април предприемачът Оскар Холвърсън пише на своята майка. Той описва лайнера като "гигантски кораб, обзаведен като луксозен хотел". Освен това Холвърсън се похвалва, че е видял на борда "най-богатия човек" на своето време - Джон Джейкъб Астор и неговата съпруга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase