Снимка: Pixabay
fallback

През последната почти година най-често споменаваното словосъчетание е "новото нормално". Едва ли някой си го представя как изглежда, но със сигурност ще окаже влияние върху дома ни. Показват го и интериорните тенденции за 2021 г.

Дигитална работна среда

Коронавирусът промени много съвременния начин на живот, особено в градовете. Дигиталната работна среда от дистанция ще ни принуди да помислим за зони извън традиционните вкъщи.

Изграждането на работни зони е предизвикателство не само за нас, но и за на архитекти и дизайнери.

Домът вече не е само нашата "крепост" за почивка и семеен уют, той се превръща в един хибрид, в който наред с битовите дейности е и ново пространство за работа.

Комфорт и близост до природата

Освен удобни и комфортни, домовете на 2021 г. ще са все по-близко до природата. Ето и кои ще са най-актуалните стилове за вашия дом.

Еко стил

При този стил се използват различни естествени материали като дърво, бамбук, хартиени тапети, естествен текстил, естествен камък. Може да звучи парадоксално, но този стил се съчетава лесно с хай-тек и минимализма. И изглежда ефектно комбинацията между използваните естествени материали и най-модерните технологии и електроника.

Джапанди

Джапанди е сравнително нов стил в интериорния дизайн и същетава скандинавско и японско течения.

При него се преплитат модерните елементи с ретро, харесван е от мнозина заради контраста, който задава в дома.



Макар детайлите да са малко, те създават уют и практичност, така характерна за скандинавците.

Интериорът в скандинавски стил е доминиран от спокойни пастелни цветове: бежово, светло сиво, светло синьо, светло зелено. Но доминиращото положение, без съмнение, принадлежи на белия цвят. Японската нотка и контраст идва с ярките цветове.

Рустик

Този стил отново е актуален, особено за хората, които бягат от градския стрес в къщи сред природата или селата. Тенеденция, която се забелязва все по-отчетливо у нас.

Рустикът е синоним на "изискана грубост", стилът залага изключително на естествени материали – както в облицовката, така и в обзавеждането.

Задължително при него е да има голями пространства, които не са заети с мебели. Камъните, естественото дърво, масивните еко мебели не означва да се откажете от новите технологии. Просто трябва да се допитате до специалист или сами да замаскирате уредите с различни декорации - камъни, дървени панели.



При този стил е важно да не правите компромиси с пода, стените и прозорците - например да сложите PVC дограма или ламиниран паркет на пода. Дървото не трябва да бъде заменяно.

Тапетите и боите пък са табу за стените. Дори да са малко по-скъпи като материали, не жалете пари, защото иначе ефектът ще се загуби. Ако ви идва финансово над планираното - винаги можете да се възползвате от VISA Classic Shopping Card, с която да извършите желаните покупки и лесно като при стоков кредит да разсрочите до 36 месеца платената сума.

Време за креативност

Интериорните тенденции за следващата година намигват към нашата креативност. Специалистите са категорични, че интериорните проекти не трябва да следват модата. Те стават все по-персонализирани. Затова и не се притеснявайте да съчетавате антики и модерни мебели в една стая. Важно е да подчертаете вашата индивидуалност и в крайна сметка да ви носи уют.

Малки жилища

Най-голямото предизвикателство за специалистите си остават малките градски апартаменти. В тях не е никак лесно да обособиш спалня, кухня и работно място.

Сред тенденциите на 2021-ва влизат и преградите, с които можете да обособите отделните зони.

Според предпочитания стил те могат да бъдат от стъкло, акрил, бамбук, дърво и според концепцията да бъдат неподвижни, плъзкащи или въртящи се.

Кухнята

Кухнята вече не е отделно помещение, в което някой се "забива" да готви. Това е място, в което може да вземе участие в приготвянето на храна цялото семейство, място за разговори. Отвореният етажен план на кухнята, трапезарията и другите пространства за обитаване се очертава като нова потребност.

Мебели

През следващата година на мода ще бъдат мебелите от естествени материали, като цветовете са в земните тоналности. Когато жилището е малко се изискват умни конструкции - сгъваеми или подвижни платформи, сгъваеми легла и т.н.

Трябва да се отбележи, че в новите тенденции своето място заемат и класическите мебели.

Спалнята

Това е мястото, където можете да заложите на повече лукс. През 2021 г. дизайнерите препоръчват кадифе, искрящи метални детайли, мрамор, тежък текстил - материали, които изискват и повече средства. Това обаче не бива да ви притеснява, защото можете да я обзаведете на разсрочено плащане при желани от вас вноски.

Първият интериорен цвят на 2021 г. е ясен

Преди месец бе обявен и първия интериорен цвят за 2021 г. Производителят на бои Dulux обяви, че цвят на годината за 2021-а ще е Brave Ground - бежов оттенък, отразяващ силата, която черпим от природата. Заради коронавируса приоритетите на много хора са се променили, кариерата отстъпва на домашния уют. А такъв успокояващ цвят ще помага за зареждане и възстановяване от стреса.

Статията е подготвена за UniCredit Bulbank.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback