Снимка: Pixabay

Гроздето е един от най-популярните плодове в края на лятото. То е вкусно и полезно и може да се консумира както в суров вид, така и под вид на напитка. Едно от най-честите му приложения е за направата на вино за зимата, но гроздето служи за още много неща. Интересното е, че съществуват много сортове от този плод, но само около 20 са годни за консумация.

В момента сред най-големите производители на грозде са Италия, Франция, Испания, Съединените щати, Чили и Мексико. В България плодът се появява преди повече от 3000 години в долината на Тракия. Сега, нашата страна също може да се похвали с производството на хубаво вино.

Освен че е основна съставка за вкусни напитки, гроздето е изключително полезно за организма. То е богато на витамините А,С,В, които помагат за укрепването на нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и зрението. В него ще намерите и много калий, магнезий, калций, фосфор и желязо.

Днес няма да ви покажем как се прави вино, а ще ви разкрием една друга рецепта, която е също толкова вкусна. Говорим за компот от грозде, който се приготвя лесно и бързо.

Как да приготвим компот от грозде?

Необходими съставки:

2 кг бяло грозде

4-5 с.л. захар на буркан

По 2 зърна карамфил на буркан

1 канелена пръчка

Как да го приготвите, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase