Снимка: Pixabay

Куркумата е основен елемент в традиционната медицина от хиляди години. Сега съвременната наука потвърди някои от ползите за здравето на подправката, включително нейните противовъзпалителни свойства и ролята на антиоксидант.

Куркиминът - активен химикал, който придава жълтия цвят на куркумата - е отговорен за повечето от тези ползи, но е труден за абсорбиране от тялото. Следователно ползите за здравето от куркумата все още се изследват, но има доказателства, че подправката е полезна в ограничени количества.

Ето 6 здравословни ползи от куркуматаНамалява възпалението
Възпалението е естествен отговор на имунната система и се появява всеки път, когато тялото е наранено. То изолира наранената зона от другите здрави тъкани, като я увива в щит от бели кръвни клетки, за да започне да се лекува. В някои случаи обаче възпалителната реакция на организма започва без нараняване или друг проблем.

Ако възпалението стане хронично или прекомерно, това може да доведе до трайно увреждане и масив от хронични заболявания, включително проблеми със сърдечната система и диабет. Симптомите на остро възпаление включват зачервяване, болка, подуване и затопляне на ранената зона.

Медицинско изследване от 2017 година установява, че куркуминът облекчава възплаението при пациенти с остеоартир. Това е хронично заболяване, характеризиращо се със скованост на ставите и случайни възпаления. Пациентите, които приемат 1000 mg куркумин на ден в продължение на 12 седмици, наблюдават намаляване на симптомите на възпаление като сутрешна скованост, подуване на ставите и други.

Антиоксидант
Според медицинско изследване, направено през 2018 година, куркуминът действа като антиоксидант.

Антиоксидантите са стабилни молекули, които уравновесяват ефекта на свободните радикали в организма. Свободните радикали идват както от естествените метаболитни процеси като храносмилането, така и от външни източници като замърсяване и цигарен дим. Когато броят на свободните радикали и антиоксидантите се балансира в организма, първите помагат за борбата с патогените.

Вижте още ползи от куркумата в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase