Снимка: pixabay

За какво се сещате, когато чуете зехтин и лимон? За дресинг, марината. Вкусна комбинация, която има и редица ползи за здравето. Най-напред, тези суперхрани ни осигуряват витамини Е, К, магнезий, флавоноиди, омега-6 мастни киселини и други. Комбинацията от зехтин и мед може да се консумира самостоятелно (1 ч.л. зехтин с няколко капки лимонов сок) или да овкусяваме салатите си с нея.

Според изследвания, редовната ѝ консумация намалява риска от рак, болестта на Алцхаймер, укрепва кожата, косата и ноктите. За какво още е полезна?

Понижава холестерола

Зехтинът съдържа мононенаситени мастни киселини, които са здравословни. Мононенаситените мастни киселини понижават нивото на „лошия“ холестерол и повишават тези на „добрия“ холестерол. Това от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания, тъй като високият холестерол е рисков фактор за образуване на плаки в артериите, които могат да доведат до инфаркт и инсулт.

Лимоните като добър източник на витамин С,  фибри и растителни съединения, също намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт, като понижават холестерола.

Полезни за стомаха

Още една причина да не пропускате комбинацията от зехтин и пресен лимонов сок е полезността ѝ за стомаха. Лимоните съдържат антимикробни и антибактериални съединения, които са ефективни за облекчаването на множество проблеми, свързани със стомаха – като лошо храносмилане, стомашни киселини, стомашни болки и спазми. В допълнение, тези плодове помагат за успокояване на храносмилателния тракт и намаляват подуването на корема. От друга страна, зехтинът има способността да елиминира вредни бактерии като Helicobacter pylori, които причиняват язви и рак на стомаха. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase