Снимка: Pexels

Лятото е времето за повече планински преходи, тъй като тогава не е толкова мокро и хладно и дори хората, които не спортуват редовно, може да се справят с някои по-леки екопътеки. Но трябва да внимавате как стъпвате и ходите, за да не се контузите. Ето някои съвети от "Pop Sugar".

1. Запознайте се предварително с екопътеката
 
Приятелите или роднините решават, че през уикенда ще посетите определена екопътека. По-добре първо се разровете в интернет или в справочниците и научете повече за мястото - труден ли е пътят, дълъг ли е маршрутът, изисква ли се специална екипировка, има ли опасни участъци, от къде точно се преминава, колко време отнема изкачването. Може и първо да потренирате няколко дни, за да нямате мускулна треска след ходенето на планина и да се справите по-лесно с пътя.
 
2. Използвайте компас/карти
 
Ако за първи път ходите на това място, трябва да носите карта, компас и да се научите да ги разчитате. Много е важно да сте добре подготвени, за да не се изгубите. Носете неща, необходими за първа помощ - за всеки случай. Трябват ви вода, храна, лепенки, болкоуспокояващи, марли и т.н. Не разчитайте само на интернет, батерията на телефона ви може да падне или може да няма обхват и да не успеете да проверите маршрута.
 
Останалите съвети вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase