Снимка: IStockphoto
fallback

Един от основните минерали, които помагат на организма да бъде здрав, е магнезият. Той играе важна роля в енергийния метаболизъм, предава нервните импулси, помага при стрес и намалява дискомфорта при физическа активност.

Наред с приема на калций, както и витамините C и D, човешкото тяло има нужда и от магнезий, за да функционира нормално. Но какво количество ни е нужно?

Тъй като той не може да се синтезира от организма, трябва да се набавя чрез външни източници. „Магнезият е микроелемент, от който ни трябват сравнително малки количества, но това оказва голямо влияние“. Това обяснява пред „EverydayHelath“ консултантът по хранене Моника Морено.

Според Националния здравен институт на САЩ, магнезият участва в близо 300 ензимни процеса в организма. „Той влияе върху мускулите, нервната функция, нивата на кръвната захар, производството на енергия и подвижността на червата“, казва още Морено. И изтъква, че е важен за здравето на костите.

Проучване от 2018 г., публикувано в „International Journal of Endocrinology“ показва, че консумацията на магнезий помага за предотвратяването на диабет, остеопороза, мигрена и сърдечни заболявания.

Колко магнезий трябва да приемаме на ден?
Ако се храним с разнообразие от плодове, зеленчуци, ядки и бобови култури, то най-вероятно получаваме достатъчно количество от минерала чрез менюто ни.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

аноним

преди 3 години

Пийте много чешмяна вода! Водата в БГ съдържа много калциеви и магнезиеви карбонати! Както казваха навремето бате Николай и бате Стефо в една новогодишна програма : "ако искате всичко да ви е наред - пийте само винен оцет"

8

Анонимен

преди 3 години

Йованке, магнезият не е минерал.

7

mhm

преди 3 години

Така ще се насладиш на повече реклами

fallback