Снимка: pexels.com

Навлязохме в свят, където носенето на предпазни маски е задължително за всички, а ръкавиците вече ги използваме не само през зимата. Ежедневието ни се промени драстично и работното ни място се премести на дивана, а дистанцията от останалите е задължителна.

Носенето на предпазни маски се превърна в задължение, когато излизате на обществено място заради разпространението на новия коронавирус. Независимо дали сте медицински работник, човек на първа линия или обикновен гражданин, нямате право да излизате навън без защитно средство.

Освен че ви предпазва, маската може да окаже и негативно влияние върху кожата ви. „Всяка една тъкан, която се докосва до лицето ви, може да доведе до възпаление и раздразнение“, казва д-р Джошуа Зейнхер пред „Glamour“. Той добавя, че под маската може да се натрупа мръсотия, пот и грим.

Това може да доведе до поява на акне и черни точки, особено в зоните, където маската има директен контакт с кожата. "При по-сериозни случаи, като тези на медицинските работници, които носят маски N95 с часове, може да се появят синини по кожата поради постоянното триене".

В допълнение към дразненето на кожата, маската задържа и дъха ви, което създава топла и влажна среда около защитената зона. Д-р Софи Пави казва пред "Glamour", че това може да доведе до поява на черни точки и зачервяване. И тъй като маските предпазват от зараза с COVID-19, трябва да помислим как да се грижим за кожата си, след като сме ги носили.

Ето няколко начина, с които да предпазите кожата си след носенето на предпазна маска.
Помислете за материала на маската ви

Независимо дали правите маската сами у дома, или я поръчвате от интернет, тъканта, която се използва за направата ѝ, е от огромно значение. Експерти от цял свят съветват да избягвате синтетични материали и да изберете нещо по-меко и естествено като памук.

Вижте още по темата в Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase