Снимка: Tialoto

Няколко седмици след обявяване на извънредното положение у нас, специализираните маски с филтър, които са с по-високо ниво на защита, все още се намират трудно из аптеките.

Доста фирми започнаха да шият по поръчка, според световните изисквания, но много хора все още не могат да си закупят такива. От друга страна, текстилните маски, които се предлагат в интернет, са със завишени цени. Това накара по-сръчните българи, които си стоят #ОтговорниВкъщи, да седнат пред шевните машини и да си ушият сами, за да предпазят своите семейства.

Според препоръките на Световната здравна организация, носенето на маските не е ефективно, ако човек е здрав или не се грижи за болен. По последни данни, неправилното използване на предпазна маска или погрешното ѝ поставяне, увеличава риска от инфекция. Въпреки това, когато пазаруваме или ни се налага да отидем на място, където има повече хора – като в метрото и масовия градски транспорт, е наложително да сме с предпазни средства, защото коронавирусът се предава по въздушно-капков път.

"Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките", коментира председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Какви материали са ви необходими, за да си ушиете предпазна маска у дома?

Хубаво е да си изработите маска от два или три пласта, която да перете, гладите и използвате многократно. Има редица изследвания, които показват, че някои тъкани пропускат по-лесно частиците в сравнение с други. Ето защо е препоръчително да изберете по-плътен памук или полиестер, от който да ушиете основната част, а в средата да поставите изсушена мокра кърпа, няколко пласта марля или хартия от торбичка за прахосмукачка, филтър за кафемашина или климатик. За последните има доказателства, че могат да спрат голяма част от частиците.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Източник Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase