Снимка: Pixabay

Социалната изолация е повече от необходима в борбата с разпространението на коронавируса у нас, но води до по-заседнал начин на живот. Работата на компютъра в продължение на няколко часа, както и оставането пред телевизора и телефона след това, могат да доведат до редица здравословни проблеми.

Болки в гърба, схващане на врата, главоболие, замаяност, зачервени и възпалени очи... Това са част от страничните ефекти, които причиняват електронните устройства, особено ако сме на твърде малко разстояние от тях. От друга страна гледането на филми и липсата на движение бавно ни разболява.

Как ни влияе заседналият начин на живот?
След тютюнопушенето, вторият най-голям рисков фактор за развитие на незаразни болести, е продължителното седене на едно място. Проучванията в САЩ показват, че има близо 5,3 милиона смъртни случая заради заседнал начин на живот, като тези заради прекомерната употреба на цигари са 5 млн.

"Ние просто не сме създадени да седим на едно място за дълго време. Но когато го направим, тялото ни просто преминава в режим на изключване". Това коментира д-р Антоанет Янси, която години наред изработва системи от упражнения за повече движение у дома и в офиса. По нейните думи, продължителното стоене е най-опасно за сърцето и може да да доведе до бавна смърт – нещо, което повечето от нас не осъзнават, когато се обездвижват.

Тези дни много хора са си останали у дома. Независимо дали им се налага да работят на компютъра или просто си почиват, те не бива да допускат да се излежават или застояват твърде много пред електронните устройства.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase