Снимка: Pexels
fallback

Селенът е много важен минерал за функциите на организма. Той не се съдържа в много храни, но трябва да си го набавяте за силен имунитет и добро здравословно състояние. Приемът на селен подобрява паметта, помага за здравето на щитовидната жлеза и пази от безплодие. Селенът е полезен и за белите дробове. Ето в кои храни се съдържа, според материал на "Rootd".

Морски дарове
 
Морските дарове, и най-вече рибата, са отличен източник на селен. Хубаво е да поемате риба тон, камбала, скариди, сардиня. Трябва поне един от тези продукти да присъства в дневното ви меню, за да поемате препоръчителното количество селен за деня.
 
Месни дреболии
 
Ако не обичате риба или имате алергия към нея, заложете на месо. Полезни са органите на животните - дроб, бъбреци, дори мозъкът. 2-3 порции говежди черен дроб ви набавят нужната дневна доза селен.
 
Бразилски ядки
 
Бразилските ядки съдържат повече селен от морските дарове и месните дреболии. Те са подходящи и за вегетарианците, а и са чудесно ястие за следобедна закуска. Но има опасност - някои бразилски ядки може да съдържат повече от нужното ви количество селен за ден и да се натровите. Затова яжте само между 1 и 3 ядки на ден.
 
Останалите вижте в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

кон Стипаций

преди 4 години

Аре стига с тея "морски дарове" , де ! Да не би да ви ги дарява някой , напротив - струват майка си и баща си !

11

Анонимен

преди 4 години

Прекомерното количество селен и наистина опасно. Самоволното тъпчене може да доведе до лоши последици. Затова ползвайте лицензирани препарати с правилното съчетание на съставките. Активността и ползата/ вредата зависят от баланса на различни елементи.За бразилски орех пишат, че е допустим само в минимални количества.

10

Анонимен

преди 4 години

Баба ви само бразилски ядки и годжи бери е яла, хаха. И стига с тия лимони и портокали - червените чушки имат 3 пъти повече витамин Ц

fallback