Снимка: istock

Когато навършите 40 години, тялото ви започва осезаемо да се променя. Физически и психически ви отнема повече време да се възстановите от различни дейности, с които сте натоварили тялото си. Имунната ви система трябва да работи по-усилено, за да успее да се справи с предизвикателствата, пред които сте я поставили. Мускулите и костите ви се нуждаят от повече почивка от натоварванията, а няколко чаши алкохол с приятели са в състояние да ви извадят от строя за няколко дни.

Не се чудете защо дейности, които преди са ви били присъщи вече ви затрудняват. Ако сте преминали в тази златна зряла възраст някои активности и практики ще трябва да бъдат ограничени, за да предпазите здравето и тялото си. Така ще сте в добра форма както физически, така и емоционално.

Кои са дейностите, които са опасни за хора над 40 и с тях трябва да се внимава?

Продължително седене цял ден

Заседналият начин на живот е вреден във всяка възраст, но след 40 започва да придобива пагубни ефекти върху организма. Прекарването цял ден в седнало положение на работа или вкъщи пред телевизора е едно от най-опасните неща в тази възраст, както и занапред. В проучване на UCLA от 2018 година се констатира, че възрастни между 45 и 75 години, които водят заседнал начин на живот, особено за дълги периоди от време, имат затруднения с паметта и формирането на нови спомени. Сърдечносъдовата система също е поставена в риск, което може да доведе до преждевременна смърт.

Контактните спортове са онези видове физическа активност, при които има контакт с други играчи, например футбол, баскетбол, волейбол. При тях могат да се очакват непредвидени ходове от страна на другите играчи, които могат да ви наранят. Травмите в тази възраст могат да доведат до трайни увреждания и по-бавно възстановяване.

Високоинтензивни тренировки

Упражненията с голямо натоварване и висок интензитет могат да бъдат опасни за здравето след 40-годишна възраст, защото повишават риска от тежки инвалидизиращи травми. Прекалено силовите упражнения могат да повишат значително риска от остеопороза при жените.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase