Снимка: Ройтерс

Все още е широко разпространено разбирането, че при етикет с надпис "Произведено в Китай" стоката се приема за евтина и некачествена. Постепенно тези китайски марки навлизат на луксозния пазар в Париж благодарение на високия си клас, съобщи БТА.

Изабел Капрон, генерален директор на китайската марка Исикл Париж (Icicle Paris) твърди, че компанията произвежда мода, идваща от Китай, но е предназначена за цял свят. На потребителите се предлага ново "Произведено в Китай", което е качествено и изискано.

Марката е създадена в Шанхай през 1997 г., има 270 магазина в Китай и оборот около 250 милиона евро. Първият международен бутик на марката отвори в Париж през септември и се разполага на площ от 500 квадратни метра на бул. "Жорж Пети", което е точно в сърцето на лукса.

"Това е трамплин за излизането ни на международната сцена. Париж е столицата на модата и целта ни е да покажем марката", коментира Капрон. Марката Исикл Париж стана известна с придобиването на модна къща Карвен (Carven) през 2018 година.

Какво е кредото на Исикл? Само естествени материи - кашмир, коприна, памук, вълна, лен и бои на растителна основа - кора от орех, лук, багрилна сърпица, чай. Дрехите се произвеждат в Китай в трите завода на групата. Широко разпространето обаче си остава приемането на китайските марки за некачествени.

Изабел Капрон смята стереотимите за много устойчиви. Тя разказва как като се е присъединила към компанията, някои хора смятали китайците за хора без вкус, които произвеждат  стоки с лошо качество. Тя смята, че днес това виждане е започнало да се променя и заслуга за това имат новите китайски марки.

"Никога не съм чувствал враждебност към мен или затвореност. Напротив винаги е имало интерес", коментира Давей, 38- годишен китайски дизайнер. Давей прави дефилета от февруари по време на Парижката седмица на модата. Той се гордее с производстовото си с италиянски, френски, японски и китайски материи.

"Може би защото учих в Китай, стажувах в големи модни къщи като Баленсиага (Balenciaga) и Джон Галиано (John Galliano), създадох марката си в Париж, никога не съм бил възприеман като чужденец, дошъл от Китай. Аз съм дизайнер, който живее и работи в Париж и е с китайски произход", допълни Давей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase