Новата тенденция в естетичната хирургия скоро ще превземе и България. Тенденцията "дяволски устни" вече е хит в Русия, а "изобретателят й се сдоби със световна слава, съобщи Bulgaria ON AIR.

Новия вид процедури се извършват от козметици без медицинско образование, каквато е и самата идея. Емелиан Брауде е прост доставчик на материали за естетична медицина, след това обаче решава да се научи на това. Започва да организира семинари и обучава десетки нови козметици. Има и българи, които са решили да го последват.

"Доста пациенти попадат при нас с усложнения и с ужас наблюдаваме тази тенденция на все повече усложнения. Този резултат е причинен от негова студентка, която не е въвела правилно хиалуроновата киселина. Всяка грешка може да доведе до частична парализа или исхемия", коментира д-р Олеся Велинова, специалист по естетична дерматология.

Д.р Велинова смята, че опасността става все по- голяма, тъй като Емелиан Брауде придобива все по- голяма популярност и вече води семинали извън Русия. Семинарите се провеждали тайно и при нехигиенични условия. Жените преди процедурата подписвали съгласие. Брауде вече две години провежда процедурите си по този начин и все още не е наказан.

"Всяка моя колежка е имала много клиентки, някои от които са почти обезобразени или с абсолютно неправилно поставени филъри, ботокс... Разкрасителната индустрия не е с регламентирана дейност, няма много закони, не се и спазват. Информирайте се преди процедурите - разберете какво ще ви се прави и кой ще го прави", добави козметикът Магда Бонева.

"Една от причините е, че тези услуги доста поевтиняха и много жени се отнасят към това като към някакъв грим или лека корекция, но поставянето на хиалурон не е просто инжекция", уточни д-р Велинова.

Тя смята, че понякога корекциите са поправими и невинаги ниската цена е гаранция за лошо качество. важно е обаче в коя клиника и при кой специалист ще се направи корекцията. Д-р Велинова съветва преди корекция потребителите да поискат снимка на предишни работи на специалиста.

"Медицинската инжекция не може да бъде просто подарък. Непрекъснато има хора, които прекаляват", каза д-р Олеся Велинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase