Снимка: Ройтерс

Австралийски учени установиха, че последните представители на вида Хомо еректус са изчезнали преди 110 хиляди години на о. Ява в Индонезия, съобщи БТА.

"За пръв път можахме да констатираме със сигурност точното време на изчезването на един от нашите най-важни предшественици", коментира Кайра Уестуей от университета "Маккуори" в Сидни.

Останките
включват 12 части от черепи и 2 кости от крака, които са открити през 30-те години на миналия век в местността Нгандонг близо до реса Соло на остров Ява. По това време не е било възможно останките да се датират с нужната точност.

Видът хомо еректус е живял преди близо 1,5 милиона години и е един от първите ни братовчеди, емигрирал извън Африка.

"Хомо еректус от Нгандонг се оказва с най-големия мозък и най-високото чело от всички познати находки досега. Той притежава признаци на значителни еволюционни промени. Датирането на тези промени е от съществено значение за разбирането ни за далечните ни предци", изтъкна Уестуей, която е авторка на изследването. Чрез различни техники учените са установили, че фосилите са отпреди 117 000-108 000 години.

Тези открития ще позволят на учените да разяснят защо този вид е изчезнал. Потенциална следа предоставя и факта, че изчезването на Хомо еректус съвпада с настъпването на Ледената епоха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase