Снимка: Ройтерс

 В Аляска ледниците се топят с рекордна бързина. Тази година се очертава да е най- горещата, откакто се води статистика, съобщи БТА. Годината ще бъде запомнена с рекордни темпове на топене на ледници и покачващите се води на световните морета и океани.

Ледникът Лемън Крийк, който се намира близо до столицата на Аляска Джуно, бележи втората поредна година на рекордни загуби на маса от 3 метра, съобщи Луис Сас от Американския геоложки институт. От 40-те години на миналия век се води статистика за този ледник и неговото топене.

Топенето на ледника стига чак до върха, което означава, че няма натрупване на сняг, който да оплътнява леда. "Това е много лош признак за ледник", казва Сас по въпроса.

Ледникът Улвърин на полуостров Кенай, южно от Анкъридж е вторият рекордьор по загуба на ледна маса. За него се води статистика от 60-те години на миналия век. Сас казва, че "долната му част е напълно изчезнала".

В Националният парк "Фиорди Кенай" също се наблюдава силно топене. Преди време бившият президент Барак Обама посети парка с цел да привлече вниманието на хората към климатичните промени. Популярният ледник Беър, който е туристическа атракция в парка, е отстъпил назад с километър за 11 месеца.

Специалистите подчертават, че Току, ледник в Аляска, губи лед със скоростни темпове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase