Снимка: Pixabay
fallback

По случай Хелоуин, отбелязван днес на редица места по света, сайтът Факт ритривър предлага любопитни факти за празника:

Oще по темата

- За направата на първите тиквени фенери е използвана ряпа.
- Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа.
- Думата "вещица" идва от староанглийски и означава "мъдра жена".
- Хелоуин е съпътстван от някои фобии - фазмофобия (страх от призраци), викафобия (страх от вещерство), никтофобия (страх от тъмно). Страхът от самия празник е известен като самхаинофобия.
- Петдесет процента от малчуганите предпочитат да получават шоколадови бонбони за Хелоуин, 24 процента - нешоколадови, а 10 процента - дъвки.
- Рекордът за най-бързо издълбаване на образ върху тиква е 24.03 секунди и принадлежи на Стивън Кларк.

- Черният и оранжевият цвят традиционно се свързват с Хелоуин. Оранжевото символизира сила и издръжливост, а заедно с кафявото и златното - прибиране на реколтата и есента. Черното обикновено е символ на смъртта и мрака и служи за напомняне, че навремето Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите между живота и неговия край.
- Празникът е повлиян от древноримския фестивал Помона, организиран в чест на богинята на плодовете и изобилието със същото име.
- Хари Худини - един от най-известните и загадъчни илюзионисти, живели някога, умира в нощта на Хелоуин през 1926 г.

- Смята се, че дете, родено на Хелоуин, притежава способността да разговаря с духове.
- В редица страни, сред които Франция и Австралия, празникът е смятан за нежелано и твърде комерсиално американско влияние.
- Салем, Масачузетс, и Анока, Минесота, са самопровъзгласилите се световни столици на Хелоуин.
- Според класификацията тиквата е плод, а не зеленчук.
- Бостън, Масачузетс, държи рекорда за много тиквени фенери, запалени едновременно - 30 128.

- Класическият хорър "Хелоуин" е заснет за 21 дни. Звуците от намушкване във филма са произведени от забиването на нож в диня.
- В Белвил, Мисури, е незаконно човек да иска бонбони на празника, ако е над 13-годишна възраст.

- В Дъблин, Джорджия, е незаконно индивиди над 16-годишна възраст да носят маска и слънчеви очила, или да покриват по какъвто и да е друг начин лицата си на Хелоуин.
- В Алабама законът забранява преобличането като свещеник или монахиня на празника.
- Торбичката с лакомства, която едно дете събира на Хелоуин, съдържа средно 11 000 калории.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 години

"Думата "вещица" идва от староанглийски и означава "мъдра жена"."???Думата "Вещица" идва от старославянски и означава веща, мъдра жена. Коренът вед- (знание, мъдрост - има го и в други думи) идва от санскритДумата "Witch" (вещица англ.) идва от староанглийски.

17

Горан

преди 4 години

До В германскоКняжество 21:За съжаление, тази безумна традиция не е била характерна само за тях. И при старите българи, множество дарби на куп, означавали, че човекът незабавно трябва да се изпрати при Тангра, по най-краткият път. Сиреч, да се обеси на най-високото дърво, за да може пътят му към Тангра да бъде възможно най-кратък. Изобщо варварщината спрямо надарените хора е била твърде широко разпространена.

16

В германскоКняжество

преди 4 години

през 18-и в.(Векът на Просвещението!) на клада е било изгорено младо момиче, което се отличавало с няколко свои качества - била много красива, говорела 5 чужди език и можела да свири добре на няколко музикални инструмента.Мисля, че ставаше въпрос за три инструмента.Някои решили, че без намесата на Дявола не е възможно у една девойка да бъдат съчетани толкова способности плюс красота.Тази екзекуция предизвикала възмущението на по-интелигентните,които настояли за прекратяване на такива изгаряния

fallback