Снимка: istock

Кофеинът безспорно има своите ползи за здравето. Той има антиоксидантни свойства, енергизира и тонизира тялото. Но за да има наистина положителен ефект върху организма, с кафето не трябва да се прекалява.

Консумацията му трябва да се ограничава в разумни граници. За такива се считат 1-2 чаши кафе на ден. Всичко над тази доза може да окаже негативни ефекти върху здравето. Когато започнем системно да злоупотребяваме с кофеина, ефектите се проявяват все по-настойчиво. Ето и признаците за това, че сме прекалили с кафето и е време да го намалим.

Тревожност и безпокойство

Ако се чувствате напрегнати и тревожни без видима причина е време да помислите кои са причинителите на стрес в ежедневието ви, за да ги намалите. Помислете и върху това колко кафета на ден пиете, защото кофеинът определено въздейства на нервната система и спомага за повишаване секрецията на кортизол в тялото.

Болки в стомаха

Кафе на гладно е лош навик, дори за хора със здрав стомах. Много от нас започват деня си с чаша горещо кафе на празен стомах. С течение на времето този навик може да причини възпаления и раздразнения на стомашната лигавица, което да доведе до гастрит или язва. Кафето е киселинна напитка, която дразни стомаха и предизвиква болки и спазми. Освен това консумирано на гладно, кафето повишава и нивата на стресовите хормони на надбъбречните жлези, което допълнително оказва негативен ефект върху здравето.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase