Снимка: istock
fallback

Сините очи са главно действащо лице в много песни и поетични произведения и това не е случайно. Красотата им наистина е огромна. Но какво не знаем за тях? С какво могат да ни изненадат тези редки очи?

Всъщност, редкостта на сините очи зависи от това къде се намирате

В зависимост от географския район, в който се намирате, за редки се смятат както сините очи, така и кафявите. Например, в скандинавските страни рядкост са кафявите очи. Там почти цялото население е синеоко. Във Финландия 89% от хората имат сини очи, според World Atlas. Това си е наистина голям процент.

Сините очи не са най-редките в световен мащаб

Отново според статия, публикувана в World Atlas, сините очи заемат между 8 и 10 процента в световен мащаб. Зелените очи са най-редки. Само 2% от хората по света са зеленооки и живеят предимно в Централна, Западна и Северна Европа.

В сините очи няма син пигмент

Колкото и странно да звучи, синият цвят на сините очи не идва от син пигмент в тях. В сините очи има много малко количество меланин, който е значително повече в кафявите очи. При пречупването на светлината и възприятието ѝ от околните, очите на синеоките хора изглеждат сини без реално да са. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Ема до 38

преди 4 години

Много ги разбираш нещата и звъниш без да те натискам ;) какво се занимавате с мен? Задала съм конкретен въпрос, който иска и може да отговори и/или има интерес да коментираме темата - супер и благодаря. Оттам нататък нямам нужда да ме определяте, анализирате и съдите - изобщо не ме познавате и нямам никакво намерение да се обяснявам или оправдавам и да посочвам причини, поради които се интересувам от този тип процедура.

38

Анонимен

преди 4 години

До 38Айде приказвай си, ама самичка, някъде в ъгъла, а не в опит, да дразниш другите с извисените си и дълбоки мисли, че ми писма от превзети кифли ...

37

Анонимен

преди 4 години

Душицо мила, действията и мислите ти ти лепят етикети. Не хората. А това, което ти е в главата и на устата е доста показателно...

fallback