Снимка: istock

Упражненията и физическата активност са задължителен компонент на здравословния начин на живот. Понякога обаче се случва мускулите ни да пострадат от тренировките. Появява се мускулна треска, придружена с болка и слабост. Дължи се на микровъзпаления локално в мускулите заради нараняване или разкъсване на мускулни влакна.

Мускулната треска е нормален феномен, стига да не е причинена от прекалено голямо натоварване, вследствие на което проблемите с мускулите може да се окажат още по-големи.

За да облекчите мускулната треска, можете да направите някои неща.

Продължавайте да се движите

Една от често срещаните грешки е да спрем да се упражняваме, докато болката не отмине. Това не е добра стратегия, защото възстановяването е по-бавно и трудно. Стига болката и нараняването да не са прекалено големи, не спирайте да се движите. По този начин раздвижвате течностите в тялото и допринасяте за по-бързото оздравяване на мускулната тъкан.

Пийте сок от череши

Прясно изцеденият сок от череши помага за възстановяването на мускулните влакна и намаляване на болката и възпалението. Черешите са суперхрана, в която се намират големи количества антиоксиданти, преборващи възпалението.

Креатин

Креатинът е аминокиселина, която е основна съставна част, изграждаща мускулите. Може да се взима под формата на добавка, но тя има множество потенциални негативни странични ефекти. Месото е най-добрият източник на естествен креатин в природата. Хапвайте печено месо без кожа след тренировка, за да предоставите креатин на мускулите.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase