fallback

В продължение на седмици наред 19-годишната Даниела Люквенко се е трудила в една ферма за ягоди край Хановер. Украинската сезонна работничка е в Германия, за да изкара пари през лятото. Тя обаче се чувства измамена.

"В договора ми пише, че ще работя по 6 часа на ден и ще получавам по 9.19 евро на час, а в крайна сметка ни плащаха на килограм", разказва тя пред DW.

Студентката споделя, че в някои случаи тя и останалите сезонни работници са били по 14 часа на полето, събота и неделя също. А заплащането им е според килограмите - по 60 цента.

Ако всичко това е така, то германските закони не са спазени, защото минималната ставка от 9.19 евро на час важи дори и за сезонните работници.

Пеер Зандер е от фермата, в която Даниела е работила. Той обяснява, че на постоянен договор са заети поляци и румънци, а лятото към тях се прибавят и 250 сезонни работници от Украйна.

"Плащаме им поне по минималната тарифа. Видовете труд са различни. При един вид труд се заплаща нас час, при други се оценява и качеството на извършената работа", споделя Пеер.

Украинците плащат по 6 евро на нощувка. В местата, които техният работодател е подготвил, има кухни, безплатен интернет. Пред камерата те изглеждат доволни и рядко се оплакват.

Външни хора обаче рядко могат да проверят това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Adolf Eichmann

преди 4 години

Равносметката е елементарна. Румънци и Поляци са граждани на ЕС и законодателството ги защитава като такива. Там не могат да се базикат, но Украинеца е персона нон-грата дошъл от некъде си и без права. Къде да се оплаче и с какви пари да си плати разходите по съдебно дело което държавата няма да поеме за разлика от гражданите на ЕС? Германците не биха издали визи на сезонни работници без да знаят при какви условия ще работят - не могат да ги пипнат - за тях те са ***.

23

!

преди 4 години

Къде да отидат в раша ли за по 3 ст/час хахахаха. В Германия са им платили но тези са изпили парите и сега се вайкат. Германия е нормална държава и не е като петата колона на раша България там колкото работиш толкова ти плащат ако не работиш пари няма!

22

Берлин

преди 4 години

Ужасно невъзпитан си,имаш много ниска култура и просташки речник,вероятно си с шопски произход и имаш дървена глава.Коя зодия си?

fallback