Снимка: Pixabay
fallback

Учени от университета Браун в Роуд Айлънд установиха, че витамин А намалява риска от плоскоклетъчен карцином на кожата, съобщи сайтът MedicalXpress.

Oще по темата

Летни неволи в офиса: Климатикът и ксероксът ни разболяват

Изследването обхванало 125 000 души - 75 000 медсестри и 50 000 медицински работници от мъжки пол. Доброволците били на средна възраст 50 години. Те предоставили информация за храненето си и приеманите от тях хранителни добавки. Плоскоклетъчен карцином на кожата се развил у 4000 участници в разстояние на над 25 години, пише БТА.

Оказало се, че високото ниво витамин А намалява с 15 процента риска от поява на ракови образувания. Голяма част от количеството витамин А се приема с храната. Той се съдържа в сладките картофи, морковите, граха, червените чушки, спанака, броколито, млечните продукти, рибата, месото.

Специалистите обаче съветват да не се приемат повече от 10 000 международни единици витамин А във вид на хранителни добавки дневно.

Витамин А освен това осигурява защита на хората, които имат много бенки по тялото си, и на онези, които са получили тежки слънчеви изгаряния в детството си или докато били тийнейджъри. Все пак най-добрият начин да се предотврати рак на кожата е комплексната защита срещу слънчевите лъчи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

оцелял от грбежа

преди 4 години

А срещу СДС-Тумора единствения лек, измислен някога е от Калашников.

2

анонимен

преди 4 години

че то одавна се продаваха слънцезащитни кремове с витамин А значи това не се знае от сега

1

..

преди 4 години

Открили ефикасен метод за борба, но всъщност намалявал ВЕРОЯТНОСТТА от заболяване с ДО 15%.Колко да е ефикасно?

fallback