Снимка: Ameliya Toy, BBC

Една пчела успя да обтегне отношенията между Великобритания и Турция дотолкова, че британски съд да поиска пчелата да бъде унищожена.

Редкия вид пчела "Осмиа авосета" се е озовала на 2000 км от обичайния си дом в Турция в дома на семейство от Бристол.

Ашли и Луис Той смятат, че са пренесли редкия вид пчела, след като тя се е скрила между багажа им по време на почивката им в Даламан, Турция.

Разбрали за нейното съществуване по сложните цветни гнезда, които пчелата плете.

Британското правителство обаче поиска пчелата да бъде "осъдена на смърт", или с други думи - да бъде унищожена, защото заплашва местните видове.

В защита на пчелата-беглец скочиха турските вестници, които призоваха животът й да бъде пощаден. "Хюриет" публикува заглавие "Не убивайте турската пчела".

Същевременно асоциацията на турските пчелари нанесе ответен удар, като обвини британските туристи, че изнасят редки видове от страната.

Всичко това обаче въобще не вълнува пчелата, която така или иначе е изчезнала. Британските власти обаче са упорити и в сряда влезли в дома на семейство Той, за да се опитат да я открият, както и да вземат цветните пашкули, в които пчелата снася своите ларви.

Пчела обтегна отношенията между Турция и Англия

Този вид пчела живее сама и плете пашкули от цветчета и кал, които пълни с нектар. След това пашкулите се оставят в земята за през зимата, когато ларвите се развиват.

Ученият, който е открил видът "Осмиа авосета" призова британските власти да не изхвърлят пашкулите и да не убиват пчелата, защото тя е рядък вид.

На свой ред пък британските пчелари предупреждават, че тази "чужденка" може да застраши местните видове, разпространявайки вируси и размножавайки се.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase