Снимка: istock

Как изглежда една ваша чиния за обяд или вечеря? Какви храни включва и има ли в нея място за полезните зеленчуци и плодове? Растителните храни трябва да преобладават, да ги включваме във всяко хранене за деня, да има малко място за здравословен протеин, а пълнозърнестите храни не са забранени, но в разумни количества. Защо това съотношение е важно и как нередовната консумация на плодове и зеленчуци се отразява на тялото ни?

Така например, менюто с високо съдържание на натрий и ниско на растителни храни, може да допринесе за повишаване на кръвното налягане. Минералите като калий, калций и магнезий, спомагат за калиево-натриевия баланс. Когато организмът ни не получава достатъчни количества се увеличава рискът от високо кръвно, сърдечни проблеми и дори депресия, както и:

Недостиг на хранителни елементи

Плодовете и зеленчуците съдържат някои от най-важните хранителни вещества за нашето здраве. Недостатъчната им консумация, може да доведе до дефицит на тези елементи. Въпреки че с останалата част от храната също си осигуряваме полезни вещества, в плодовете и зеленчуците се съдържат в по-висока концентрация.

Храносмилателни проблеми

Запек, дивертикулоза, хемороиди... Ако страдате от някои от тези състояния, помислете дали в менюто ви присъстват достатъчно плодове и зеленчуци. Те съдържат целулоза и фибри, които помагат за облекчаване или предотвратяване на запека, стимулират мускулите на стомашно-чревния тракт, намаляват натиска върху долната част на червата, което прави по-малко вероятна появата на хемороиди.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase