Снимка: pexels.com

Смятате ли, че може да имате сполучлив брак? Вероятно нямате гадателски умения, но пък има начин да разберете. Според учените нашите гени може да предопределят какъв ще е брачният ни живот.

Досега има някакви теории по темата доколко гените предначертават нашия семеен път и скорошно изследване твърди, че някои генетични фактори, свързани с функционирането на окситоцина (хормонът на щастието) имат значение. Те са отговорни за това как партньорите дават и получават подкрепа един от друг.

Проучването оценява дали различни генотипове – възможни генетични комбинации на ген на окситоциновия рецептор (OXTR) – влияят върху това как съпрузите се подкрепят, което е ключов фактор за „качествен“ и щастлив семеен живот. Фокусът е върху OXTR, тъй като той е свързан с регулирането и освобождаването на окситоцин.

"Гените имат значение, когато говорим за качеството на един брак, защото те разкриват как ние като индивиди със собствени характеристики можем да повлияем на него", казва Ричард Матсън, професор от университета Бингамтън, САЩ.

В изследването са взели участие около 100 двойки. Всеки от партньорите е бил помолен да разкаже за свой проблем, който смята за важен и не е свързан с половинката или семейния живот.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase