Снимка: Pixabay
fallback

Последният мъжки суматрански носорог в Малайзия, обитавал резерват в източния щат Сабах на остров Борнео, се спомина, предаде ДПА, позовавайки се на местния всекидневник "Стар", пише БТА.

Oще по темата

Почина Судан! Последният мъжки северен бял носорог

Животното на име Там беше подложено на интензивно лечение от повече от седмица заради предполагаеми чернодробни и бъбречни проблеми, свързани с възрастта. Смята се, че носорогът, намерен да броди из палмова плантация в Сабах през 2008 г., е бил на около 35-годишен. Средната продължителност на живота при този вид животни е 35-40 години.

След кончината на Там в Малайзия остава само един представител на вида - женската Иман. Суматранските носорози са считани за критично застрашен вид. Основна заплаха за оцеляването им са бракониерството и незаконното присвояване на земи от хабитатите им.

Останалите суматрански носорози са изолирани до такава степен, че е възможно рядко или дори никога да не срещнат други представители на вида, за да се размножат. Въпреки сътрудничеството с Индонезия и използването на усъвършенствани техники за оплождане ин витро, усилията за увеличаването на популацията им на остров Борнео са безплодни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

до 9

преди 4 години

"Ще се появят нови видове, по-приспособими от тези носорози, така работи природата".... _Ъхъ.... Ще се раждат с бронежилетки и АК в краката...Ъхъ...

35

от 29до 25

преди 4 години

Просто има нещо което се нарича равновесие на системата.Но нямам желание да изнасям лекция по биология.Дали това е плашещо ,ако това беше плашещо за човека още да си седим в пещерите в Африка.Но трябва да се търси решение.

34

Анонимен

преди 4 години

Къде е Танос, като ти трябва :)

fallback