Снимка: pexels

Много момичета мечтаят за дълга и обемна коса. Няма как да стимулирате растежа прекалено много и косата ви да порасне едва за няколко дни. Установено е, че тя расте с около сантиметър за месец. Но има някои трикове, с които все пак може да подпомогнете по-бързия растеж. Ето и кои са те.

1. Не използвайте шампоан ежедневно
 
Ако миете косата всеки ден, което по принцип не е препоръчително, поне не нанасяйте шампоан ежедневно. По-добре я мийте само с вода и слагайте балсам за коса. "Трябва да избягвате шампоана възможно най-често", казва Марк Таунсенд, стилист на много знаменитости, пред американския "Cosmopolitan". Повечето шампоани са пълни със сулфати, които премахват естествените мазнини на косата, които са ви необходими, за да имате дълга и здрава коса.

2. Мийте косата със студена вода
 
В края на душа засилете студената струя и изплакнете косата с хладна вода. Това помага за растежа на косъма. Студената вода предотвратява загубата на влажност, накъсването на косъма и вредата от пресите и машите.

3. Решете нежно и бавно
 
Агресивното ресане на косата може да я съсипе. Бъдете особено внимателни, когато косата е податлива на накъсване. "Когато решете мократа коса, уверете се, че започвате от края на кичура и бавно отивате към корените", предупреждава специалистът. Ако се решите наобратно - от скалпът надолу, ще откъснете много повече косми.
 
4. Спете на копринена възглавница
 
Ако често се събуждате с много разрошена и заплетена коса, причината може да е възглавницата. Таунсенд препоръчва да замените памучната възглавница с копринена или сатенена. Те са по-меки.
 
Останалите съвети за по-бърз растеж на косата - четете в Teenproblem.net
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase