Снимка: istock

Всеки ден правим неща, които скъсяват евентуалната средна продължителност на живота ни. Имаме вредни навици, не се храним достатъчно здравословно, все нямаме време за редовни тренировки, работим повече, отколкото почиваме. Тези и още предпоставки карат тялото ни да старее и да се затруднява да се справя с вредните ни навици. А ето кои са те.

1. Продължително седене

Дори работата ви да е свързана със седене в продължение на часове, трябва да направите всичко възможно да противодействате на това. Продължителното седене в една поза забавя метаболитните процеси, въздейства пагубно на кардиоваскуларната система и води до атрофия на мускулите. Ставите започват да ви болят, сякаш сте на 60-70 години, защото се появява локални възпаления в тъканите им, които причиняват скованост и болка.

2. Прекалено много алкохол

Една чаша вино на ден може и да е полезна, но това не означава, че можете да си я позволявате редовно. Изследване, публикувано в JAMA Internal Medicine констатира, че 7 чаши алкохол на седмица е прекалено голямо количество за организма. Това количество намалява средната продължителност на живота и води до преждевременно стареене на клетките.

3. Дефицит на витамин D

Този витамин играе съществена роля в много процеси в организма. Трудно се набавя и е важно да се следят неговите нива, особено през зимата. Витамин D помага за потискане на възпаленията в тялото и подобряване на имунната система.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase