Снимка: istock

През последните години маслото бе заклеймено като един от основните виновници за трупането на излишна мастна тъкан, сърдечносъдови заболявания, висок холестерол, проблеми с черния дроб. Данните са спорни, тъй като съществуват редица проучвания, доказващи тъкмо обратното – полезния му характер за разлика от ефекта, който обезмаслените продукти, маргаринът и трансмазнините имат върху организма.

Много хора предпочитат да готвят именно с тези мазнини, защото е по-евтино в повечето случаи, но ако бъдат приготвени с масло, тези ястия са не просто по-здравословни, но и по-пухкави и вкусни.

Какво е по-добре да приготвяте с масло?

Печива

Когато става дума за печене, маслото винаги е най-добрият избор. То дава превъзходен вкус и гладка текстура както на сладките, така и на солените печива. Хлябове, кексове, питки – всички те имат по-мека и недобра текстура на тестото, ако бъдат приготвени с маргарин, заради добавената в него вода.

Сосове

Ако използвате масло в приготвянето на сосове за супи, меса, салати, те ще имат лъскав, пухкав завършек, който дава усещане за топене в устата. Кремообразните сосове, а дори и базираните на домати стават превъзходно с масло.

Бутертесто

Ако правите домашно приготвено бутертесто, винаги ще се получи прекрасно, ако използвате масло, а не маргарин или друг вид мазнина, най-вече течна. За да се получи многослойното тесто е необходима наситена, стегната мазнина, която да създаде този ефект.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase