Снимка: Pexels

Да се чувствате потиснати по това време на годината е нещо типично - празниците минаха, подаръците бяха раздадени, навън е студено, мрачно, не е подходящо за дълги разходки и т.н.

Но някои хора не само са в лошо настроение, а са направо депресирани през януари и февруари и страдат от т.нар. сезонно афективно разстройство.

Вярва се, че то е предизвикано от по-късия ден, по-малкото светлина и слънце и тоест - по-малко поемане на витамин D. Но се оказва, че има някои хора, които са по-податливи на това състояние и това зависи от цвета на очите им.
 
Ланс Уъркман, професор по психология в Унивреситета на Южен Уелс, е провел проучване, което установило тази зависимост. Изследването показало, че хората с кафяви очи по-често страдат от сезонно афективно разстройство, от тези с по-светли очи, пишат от британския Cosmopolitan.
 
Били са изследвани 175 студенти от два университета (този в Южен Уелс и друг - в Кипър). Те са отговаряли на въпроси, свързани с навиците им през сезона. Такъв въпросник се използва за диагностициране на сезонно афективно разстройство при оплаквания на пациенти.
 
Резултатите показват, че хората със сини или пъстри очи не се влияят толкова от промяната на времето, за разлика от тези с тъмокафяви или черни очи.
 
Още по темата вижте в teenproblem.net

Коментари Напиши коментар

4

Azi

преди 6 месеца

шси слагам лещи, сини

3

Анонимен

преди 6 месеца

Депресията е временно състояние дължащо се на липса на невротрансмитери които регулират доброто настроение.Има ги ама не искат да се освобождават.Затва си вземете нещо което предизвиква тяхното действие.Само не предрусвайте ;)

2

АнонимеН

преди 6 месеца

ХОРАТА С КАФЯВИ ОЧИ СА 80% ОТ СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ!

ШАНСА ДА ИМ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ГАДНО Е ПО-ГОЛЯМ!

СЪМНЯВАМ СЕ , ЧЕ ХОРАТА СЪС СИНИ ОЧИ СА ПО-БЕЗЧУВСТВЕНИ ОТ ТЕЗИ С КАФЯВИ ОЧИ !!

И ТАЯ СТАТИЯ Е МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ!