Снимка: Pexels

"Токсичен" е дума на годината за 2018 г. според Оксфордския речник. Речникът определя "токсичен" като "отровен", "много лош, неприятен и вреден". Думата е използвана за първи път около 1600 г. и идва от латинското "toxicus", което значи "пълно с отрова".

През 2018 г. определението "токсичен" се е използвало, за да опише най-вече "химикали" и "мъжественост". Смята се, че в обществото се налагат нереални и вредни стандарти върху мъжете. За пример се дава серията от обвинения в сексуален тормоз срещу много влиятелни мъже в Холивуд.
 
Освен за субстанции, газ и околна среда, "токсичен, токсично, токсична" са се използвали като термини за връзки, отношения, култура. Дори когато се използва за околна среда, в повечето случаи се е имало предвид токсична работна среда, а не природа.
 
Друга дума, която влиза в класацията за най-използваните думи за 2018 г. е "gaslighting"  - термин от психологията, който няма точен превод на български език. Буквално се превежда като "затъмняване”. Но се има предвид манипулация, опит да накараме някого да повярва във фалшива реалност, да се съмнява в собствената си преценка и адекватност.
 
Още по темата четете в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase