Снимка: Pexels
fallback

Кой не обича хубавия маникюр? Да избереш подходящият цвят лак за нокти и да го съчетаеш с любима дреха или аксесоар е задължително за много дами. Известно е, че лаковете за нокти може да съдържат съставки, които причиняват здравословни проблеми, някои от които сериозни - вродени дефекти у новородените, нефункционираща щитовидна жлеза, алергични реакции, затлъстяване, дори рак. Затова има алтернатива - нетоксични или натурални лакове за нокти.

Оказва се обаче, че те може да са не по-малко вредни от другите. Етикетите, на които се изброяват съставките, може да са заблуждаващи и всъщност тези лакове също да съдържат вредни химикали, сочи американско проучване, публикувано в Environmental Science & Technology. 
 
Има много лоши практики - най-често производителите слагат етикет, на който пише 3-free. Това значи, че в лака не се съдържат трите най-токсични химикала - дибутил фталат, толуен и формалдехид. Още преди 10 години се започна акция за прекратяването на използването на тези съставки, тъй като те най-често причиняват проблеми с репродуктивната система, неврологични проблеми и рак. 
 
Някои дори стигат по-далеч и слагат етикети с текста 5-free, 8-free и т.н., което трябва да значи, че в лаковете няма почти никакви вредни съставки. Реалността е друга.
 
Автор на проучването, Ана Янг, обяснява, че са изследвани 55 лака на 44 популярни марки. Проверени са както етикетите, така и истинските им съдържания. Повечето лакове били определени като 3-free и 5-free, но етикетите лъжели. Установено е, че в състава на много от тях влизат токсини, които не би трябвало да се съдържат в лака.
По-лошото е, че производителите хитруват. Например, пише, че един лак е 10-free, но не се посочва от кои конкретно 10 вредни съставки е лишен той. А при изследването му се вижда, че съдържа доста химикали.
 
Още по темата четете в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

хм

преди 5 години

Всичката Мара втасала ,та до лаковете опряла.То храната е ГМО и пълна с отрови ,лекарствата са химия ,която едно оправя ,но десет-разваля...пестициди...отровни газове и опаковки с неразградими мулекули оставащи в храната..ваксини с живак ...и.т.н. , а те за лаковете за нокти се хванали...

fallback