Снимка: istock

Кога бе последният път, в който спазвахте диета и как се чувствахте? Бяхте ли раздразнителни, постоянно изпитващи глад? Промяната в начина на хранене винаги се отразява по един или друг начин физически и емоционално. Опитвайки се да елиминираме излишните килограми, забравяме, че лишаването на тялото от важни хранителни елементи може да доведе до забавяне на месечния цикъл, но и до депресия.

Споделяме 4 сигурни знака, които ще ви покажат дали вашата диета е здравословна или се нуждае от промяна.

Проблеми с паметта

Балансираната диета трябва да ни осигурява важните омега-3 мастни киселини, които помагат на нашите мозъци да работят правилно, да се концентрират и да запомнят важни неща. Когато в организма се наблюдава дефицит на тези хранителни елементи, той започва да абсорбира повече трансмазнини.

Според някои изследвания, вредните мазнини могат да бъдат причина за появата на депресия. За да си осигурите достатъчно омега-3 мастни киселини, добавете към менюто си риба, ядки и най-вече орехи, зехтин, ленено масло.

Мускулни крампи

Мускулните крампи не са безобидно неразположение. В повечето случаи те се дължат на дефицит на магнезий. Благодарение на този минерал се активират ензимите, които участват в синтеза на серотонин.

Дефицитът на серотонин също може да ни накара да се чувстваме апатични, депресирани. Освен чрез хранителни добавки, магнезий може да си набавите и хапвайки повече тиквени семки, грах, кедрови ядки, сушени кайсии, фасул, риба, тъмни листни зеленчуци, черен шоколад, авокадо.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 6 месеца

Интересно ми е, какво ли ще бъде мнението на муха-лаййнарка по този въпрос, защото тя е олицетворението на израза "Вкуса няма приятели" и мнението и би трябвало да по-безпристрастно.