Снимка: Istock
fallback

Ако се борите с килограмите вероятно знаете колко трудна и неравностойна е тази битка. Когато човек иска да отслабне, обикновено опитва различни начини, за да постигне желаните резултати.

Не всички хранителни режими и видове тренировки са подходящи за всеки организъм. В зависимост от спецификите на метаболизма на отделния човек, съпътстващите му заболявания (ако има такива), както и нивата на стрес в организма му, резултатите могат да варират.

В търсене на бърз и по-кратък път към мечтаната фигура, много хора се доверяват на различни митове и погрешни схващания за метаболизма.

Те ги водят по грешен път и в много случаи именно следването на подобни митове е в основата на липсата на резултати въпреки положените усилия за отслабване.

Кои са митовете за метаболизма, на които не трябва да се доверявате?

Мит: Гладуването от време на време ускорява метаболизма

Един от актуалните напоследък начини за отслабване, в които много хора вярват, е гладуването в определени часове на денонощието. Според режима на хранене, наречен периодично гладуване, е необходимо да се въздържаме от хранене в рамките на 16 часа. През останалите 8 часа от денонощието приемаме цялата предвидена храна, която иначе бихме изяли при нормален режим на хранене.

Ако има резултат при този начин на хранене, той ще е краткотраен. Обикновено килограмите се връщат с пълна сила, а като капак на всичко можете да си причините и някое заболяване, като диабет например.

Прекалено дългото време, в което организмът не получава хранителни вещества, тоест страда от недостиг на енергия, той изпитва стрес. По време на този стрес се активира режим на запазване на мазнините и приетите калории. Когато се храните в 8-те часа, в които е позволен прием на храна, организмът складира всички вещества под формата на мазнини за всеки случай.

Мит: Метаболизмът се забавя през нощта

Звучи логично, защото не се движим, но всъщност не е съвсем така. През нощта се активират други, различни от дневните процеси в организма, които обаче също изискват изгаряне на калории. Заради това не е погрешно да похапваме нещо преди лягане или късно вечерта. Важно е да знаем кои храни са подходящи за хапване именно в този късен диапазон от денонощието.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 5 години

Мише, а мита, че сексът гори калории, него няма ли да обсъдиш? Питам, защото си експертка в тая област.

fallback