Снимка: pixabay
fallback

Въглехидратите най-често са сочени като основни виновници за наднорменото тегло, високата кръвна захар, риска от диабет.

Не всички въглехидрати обаче са наши врагове. Зеленчуците и плодовете са сред полезните въглехидрати, които имат и редица други полезни вещества в състава си.

Когато се опитваме да водим здравословен начин на живот и да имаме оптимално тегло, обикновено наблягаме на зеленчуците и салатите.

Някои зеленчуци обаче са наши тайни врагове, защото могат да са в основата на неуспеха ви с контрола на теглото.

Кои са тези зеленчуци, вижте в следващите редове.

Червено цвекло

Друг полезен зеленчук, който може да ви кара да пълнеете неусетно, е червеното цвекло. То е съставено от въглехидрати, нишесте и наситени захари. Тялото абсорбира захарите най-бързо, което вдига рязко нивата на кръвната захар. Това води до метаболитен отговор от страна на панкреаса. Той отделя големи количества инсулин, който остава неусвоен от клетките. В резултат въглехидратите се складират под формата на мазнини вместо да се освободи енергия.

Краставици

Краставиците са сочени като един от най-диетичните зеленчуци, защото са съставени предимно от фибри, вода и въглехидрати. Фибрите обаче се съдържат в големи концентрации в кората на краставицата. Като я обелваме, ние отстраняваме диетични фибри, които понижават кръвната захар и спомагат за усвояването на въглехидратите.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 години

Олеле, тотални глупости. Откъде ги измислихте тия простотии. Да сте чели или чули някъде за човек надебелял от ядене на плодове и зеленчуци? Цвеклото пълно с нишесте? Я малко прочетете книжки? 80% от състава на захарите му е фрктоза и глюкоза и е изключително полезно, ама невероятно полезно. Да не говорим и колко фибри има, а и гликемичния товар му е много нисък. Дебелеенето от въглехудрати, драги ми смехурковци, идва от "простите" директни изкуствено получени - захар + мазнини - пасти, вафли...

9

Анонимен

преди 5 години

Карам на кафе, цигари, минерална вода, портокалов сок и 5 ябълки. В перфектна форма съм ... Ама само физически.

8

Михаела Sucks!

преди 5 години

Това е най-безумната "публикация", публикувана някога в онлайн ефира! Счупи тъпомерa на парчета.

fallback